Една мъдра будитска поговорка гласи: „Вместо да се оплакваш от тъмното, по-добре запали свещ“.

Това, на което ставаме свидетели всекидневно в социалните мрежи, е масова нетърпимост към себе си. На повърхността изплуваха всички проблеми на обществото като колективна мисъл и на индивидите в частност. Проблеми като отсъствието на смирение, осъзнаване, приемане.

Неспособността да останеш в покой и да наблюдаваш.

Незнанието какво да правиш със себе си във всичкото свободно време, което имаш. Вечно ангажираният с крайните срокове ум сякаш ни спасяваше от това да не останем сами и да притихнем, за да чуем какво се случва вътре в нас. За някои хора това е кошмар, свикнали са вечно да е шумно, да са в безсъзнание. Убежището в другите – вечно да разговаряме с някого, вечно да сме навън по събития, да се заглушаваме, да сме заети от страх да не бъдем свободни с цялото това време в ръцете си, без да има кой да ни валидира. Разглеждането на проблема във времена като тези е красноречиво относно нивото на съзнание – „спазвайте хигиена, мийте си ръцете, купете си тоалетна хартия“.

Оцеляване на първично ниво, да спасим тялото.

Отсъствието на хигиена може да бъде разгледано по-мащабно – отдавна не става въпрос само за миене на ръце, а за хигиена на ума, душата, мислите. Внимателно да избираме какво консумираме не само в аспекта на храна,а на консумирането на филми, музика, книги и информация. Съзнателният избор дали ще се стресираме допълнително с новини, статии от псевдосайтове, филми за края на света, или напротив – да освободим пространство около себе си и да изберем как да се чувстваме, и още повече – как да  подходим към себе си и към другите.

Изборът ни как да започне денят – с шумни новини или с медитация. Изборът ни към какво да посегнем – към смартфона или към Маркес.

Едва ли ще се удаде друг случай в историята на сегашните поколения – да спрат за миг и да се огледат около себе си – къде се намират и къде отиват. И по-важното – когато всичко това свърши – защото то ще приключи рано или късно, – когато излезем отново навън, как ще се държим с другите и със себе си? Пак ли ще предреждаме на опашката в супермаркета, ще подминаваме протегнатата ръка на бездомния човек и ще мислим само за себе си като център на тази вселена?

Бидейки интроверт бе по-лесно да приема със спокойствие препоръчителната социална изолация. Всъщност по почти нищо т.нар. „карантина“ не се различава от съвсем обичаен уикенд за моята особа. Факт, че този „уикенд“ ще продължи седмици, да. Масовата истерия по този повод ме провокира да напиша как се справям с това и инструментите, с които го правя.

На следващите редове споделям някои открития за „себеобич“

– онлайн класове по йога, рецепти, книги и малки трикове, които ми помагат да бъда спокойна, уравновесена и балансирана в такава ситуация. Споделям как протича един мой ден с надеждата да помогна дори само на един човек да се почувства по-добре.

Morning routine в три лесни стъпки

  1. Йога, йога, йога!

Любимата ми Santosha е затворена, както и всички останали студиа в София. Като човек, който практикува минимум 2–3 пъти седмично, невъзможността да практикувам с любимите учители си е своеобразен ад. Някои студиа реагираха веднага с онлайн практики, което е супер. Повечето по-млади учители имат аудитория в социалните мрежи и използваха влиянието си за добра кауза – да мотивират хората да практикуват вкъщи. За тези, които обаче нямат мотивация да мръднат от дивана или просто са се отдали на лентяйство – помислете, че сега повече от всякога е добре да не оставяме тялото без движение, което има много бенефити не само на физическо ниво. Една практика е способна не само да успокои ума, но и само за половин час да ви остави един по-добър човек. След много изпробвани различни канали едва преди няколко седмици открих една мацка в Youtube, която е всичко, което мога да искам за практика вкъщи – нежен флоу, добро раздвижване, средна продължителност. Има по нещо за всеки – дори фитнес и пилатес.

Бонус: видеата са заснети от най-красивите места на планетата. Перфектен начин да започне един ден.

  1. 10-минутна медитация

В йога често асаните (физическата практика) е само подготовка, за да се навлезе на по-дълбоко ниво на медитация. Използвайте раздвижването, което неизменно върви с утихване на ума, за да седнете за 10 минути. Има тонове водени 10 минути медитации в youtube, аз лично използвам приложението Calm (самоспрягат се за най-добрия ап в това поле). Медитациите са кратки и са разделени на категории според това, върху какво искаш да работиш – концентрация, благодарност, намаляване на тревожност.

Бонус: има истории за лека нощ, които са ме унасяли в най-тежко безсънните нощи, и получаваш много нежен римайдър от апа сутрин и вечер, който те подсеща да медитираш.

Тези две неща съм ги свършила докъм 10:00 сутринта, което ме поставя в началото на работния ден от хоум офис и се откривам в състояние на продуктивност и креативност, които са супер kick да отхвърлиш куп неща с няколко часа фокусирана работа.

  1. To tea or not to tea?

Винаги са ме изумявали хората, които пият чай само когато са болни. Това е една от най-благотворните напитки, действа добре на стомаха, който е задължително да поема хладка течност за начало на деня. В момента редувам изсушени билки като лайка, мента, бъз и липа, като понякога си правя блендове (лайка+мента е рай) или използвам висококачествени пакетирани чайове като този на Yogi Tea и Masala с какаови зърна.

Бонус: неизменната кана с лимон и джинджифил е нещото, което пия по цял ден, и е чуден начин да разнообразите обикновената вода с малко вкус и да си отворите „аптетит“ за още хидратация. Бенефитите са неизброими, има достатъчно информация в интернет, така че няма да се спирам тук.

Daily routine в три лесни стъпки:

OM-NOM

Около обяд се отдавам на друга любима дейност – готвенето. Винаги съм го разглеждала не като досадно задължение, а като творчески процес и възможност да се развихря. Закуската ми често се състои от смути, а ето и любимата ми рецепта:

овесени ядки
соево мляко
чия
банан
тахан
мед
канела

Вкусно и хранително, държи ситост по 4–5 часа и няма да навлизам в подробности за всичките фибри, минерали и витамини, които си набавяте за около 3 минути в кухнята.

Книгата на Джейми Оливър „5 съставки“ пък е най-практичният подарък, който някога съм получавала, и ето трик за употреба, когато приготвяте обяд или вечеря: спрямо основната съставка, която имате (или с която сте решили да готвите), я намирате в съдържанието в края на книгата, което с добра мисъл е разделено именно по продукти. Оттам е още по-лесно: веднага сте изправени пред няколко вариации, с които може да приготвите примерно гъби, като неизменно имате опция да са веган, с паста, с месо или в друго ястие. Работи се само с пет основни съставки (очевидно от заглавиетo), което е улеснение в такива времена, когато едно излизане до магазина си е нов вид параноя. Супер лесно и удобно, а какво по-хубаво от това да придобиете нови умения, докато сте заключени вкъщи?

Бонус: най-яките рецепти, които съм тествала от там, са нудъл с шийтаке, патладжани със соев сос и фъстъци, тарт татен и десертът с малини и маскарпоне. Винаги може и просто да влезете в канала му в Youtube, няма да сгрешите.

Reading and learning are still cool

Списания

Вместо да се разстройваме, че любимите ни списания няма да стигнат до нас този месец в техния физически вариант, може да се радваме, че съвсем безплатно имаме достъп до тях. Кога друг път ще се отвори възможност да разгледаш новия брой на френския Vogue от корица до корица съвсем безплатно?

Легендарният Time Out пък се превърна в Time In и от препоръки за най-добрите ресторанти в градове като Ню Йорк и Лондон сега съдържа селекции филми от Netflix и готини рецепти.

Книги

Създадох си  „мой“ кът в апартамента – уютен, с кресло с възглавници и шалове, което ме приканва да се сгуша в него. Ароматни свещи, ядки и чаша вино са дежурни на масичката до креслото. Обръщам се към класическата литература заради богатия език и умението на ветераните в писането да те потапят в сюжета и образите. Чудесно време да довършиш всичко натрупано на нощното шкафче.

Личните ми фаворити, които закупих от книжарницата на „Шишман“ малко преди да обявят извънредното положение, са:

  1. „Отвори сърцето си“ от Аджан Брам – кратки истории, пропити с мъдрост, които помагат да погледнеш на всяка ситуация от коренно различен ъгъл.
  2. „100 години самота“ на Габриел Гарсия Маркес – никой не умее както този испанец да накара въображението да полети с толкова красив език, а и какъв по-добър момент за размисъл върху безсмислени битки и още по-безсмислената смърт, от които има само едно спасение – огромната любов.

Онлайн курсове

SoftUni отвориха виртуалните си врати и пуснаха много от курсовете си онлайн. Личните ми фаворити са Digital Business Fundamentals с Димитър Славов и Influencer Marketing for Brands с Ангел Искрев. Тези са по специалността ми и са теми, които ме вълнуват професионално, но мисля, че има за всекиго по нещо.

Night routine в три лесни стъпки:

  1. Вечеряйте рано, задължително, спи се много по-приятно. По възможност скромно, вегетарианско, малка порция и без включен телевизор.
  2. Хубав филм – в момента си правя маратон на всичко от Уди Алън. Ако не сте гледали My Brilliant Friend по HBO GO, веднага поправете тази грешка. „Щастливият Лазаро“ , който беше част от софийските филм фестивали, също го има наличен в HBO, феноменален филм за добрината към другите хора.
  3. Ин йога и йога нидра – спокойна практика, която ще ви прибере навътре. В сайта на Om Yoga & Lifestyle има онлайн практика с Нели Леви – Майтрей, която за мен прави най-вълшебната ин йога и йога нидра, евър.

Беше ли ви полезно? Оставете ми обратна връзка!