Лавандуловите нюанси на изгряващото слънце още си проправяха път в небето над Терминал 2, когато потеглих на това пътуване към душата. Тогава все още знаех твърде малко какво точно означава „ашрам“, но знаех, че вече съм готова за това. Съвсем скоро щях да разбера, че това е едно от най-добрите решения, които съм взимала за себе си.

Какво е ашрам?

Ашрамите са места за духовно оттегляне. Те не са предназначени да бъдат бягство от живота, а отдих от светските стремежи, които отдалечават душата от простотата и чистотата на духовния живот. Те предлагат на хората, които са ориентирани към вътрешния си свят, място, където да прекарат време, концентрирайки се единствено върху духовния аспект на живота.

Какъв е духовният аспект на живота?

Сигурно са различни неща за различните хора, но ако трябва да се обобщи – това е шанс да се намери спокойствие и да се отдели  време за вътрешен размисъл относно по-големите въпроси на живота. А с повече търпение – и да се докоснеш до собствената си душа. Или да осъзнаеш, че ти целият си душа, която обитава тяло.

Живеем във време  на стрес, натовареност и разсеяност, време, в което почти никой не може да се концентрира за повече от пет минути. В такъв свят да имаш време да бъдеш сам със себе си и да слушаш вътрешния си глас и призванието на душата си е може би най-големият лукс.

Как протича един ден в ашрам?

Животът в ашрам подлежи на (почти аскетичен) режим, който се оповестява предишната вечер като график по часове и основните елементи в него са сутрешна практика, която включва най-често пранаяма и слънчеви поздрави, а след лека закуска следва chanting in Sanskrit, което – поне за мен – е един от най-могъщите аспекти на йога и е твърде далеч от това кълчене по цикламени клинове в йога студиата в София.

Денят продължава с карма йога, наричана още Karma marga, която е един от четирите духовни пътя в индуизма. От пътеките към духовно освобождение в индуизма карма йога е пътят на безкористното действие. Тя учи, че духовно търсещият човек трябва да прави нещата, без да е привързан към резултатите, без да очаква благодарност или лична облага. Карма йога, заявява Бхагавад Гита, пречиства ума.

Следобед (отново след лека храна, за която ще разкажа малко по-надолу)  бе любимата ми част – йога нидра.  По време на нея практикуващият остава в състояние на леко оттегляне на 5-те сетива (pratyahara). Четири от сетивата са оттеглени и само слухът все още се свързва с инструкции.  Целите на двата йогически пътя, йога нидра и медитация, са едни и същи – състояние на медитативно съзнание, наречено самадхи. Той е сред най-дълбоките възможни състояния на релаксация, в което все още поддържа пълно съзнание.

С какво се храниш в ашрам и защо?

Когато човек седи и практикува пранаяма и медитация, тялото се нуждае от по-малко, и то лека храна. Зеленчуци, бобови и зърнени култури е подходяща  храна за  хора, които напълно са се оттеглили от света и са изцяло ангажирани с интензивни духовни практики. Принципно храната трябва да е лесно смилаема, така че  да не изисква много енергия и да не възбужда сетивата. Когато си карма йогин, чиято главна духовна практика е осъзната работа, и си активен по цял ден – имаш нужда от правилно хранене, което да  достави достатъчно енергия. Избягват се месо, концентрирани и пържени храни, гхии и сладки и не се яде между храненията. Режимът е прост и здравословен и е в унисон с всекидневието на ашрама. Така запазвате енергията си за практиките, а не я хвърляте в храносмилане. Алкохол, цигари и кафе са напълно забранени.

С какво си тръгваш от един ашрам?

Търпение, концентрация, осъзнатост

Този урок дойде при мен под формата на един обелен картоф, който ми напомни колко е важно да проявяваш търпение и да си способен на концентрация. По време на моята Seva yoga (безкористното служене,при което се учиш да даваш безусловно, безвъзмездно и без очаквания за благодарност или друг резултат), докато бях в кухнята на ашрама, ми се случи нещо, което приех като метафора за много и различни житейски ситуации, с които се сблъскваме всекидневно. Това бе момент, в който трябваше да забравя своето собствено его, това, каква е социалната ми роля в живота извън стените на ашрама. Там няма значение какъв си, когато си концентриран в това, което правиш, и имаш търпението да го направиш докрай по определен начин.  И съвсем не ставаше дума за белене на картофи…

Прошка, пречистване

Случиха ми се някои лични моменти, които не търпят описание с думи, но това, което мога да споделя, е, че може би за пръв път през живота си истински познах благодатта на прошката. Минах през целия път – от осъзнаването на болката и гнева, през пречистването на душата, пускането на огорчението, прощаването на другия и най-вече – на себе си.

Безусловно даване и удоволствие от това

Като човек, който е за пръв път в ашрам, в първите дни не ме назначаваха за карма или сева йога, все не се появявах в списъците. След втория ден без никаква заетост осъзнах, че всяко действие с ръце може да бъде медитация – фокус, празен ум без мисли, съсредоточаване. Колкото повече седим в осъзнат мързел и бездействие, без възможност да успокоим ума, толкова повече тревожни мисли се появяват. Удоволствието от това да си бил полезен, без да очакваш нищо в замяна, ме зареди и ме научи да помагам, а не да гледам, когато видя някой да работи. Пеех мантри, чистейки на колене тоалетните, и това беше най-сладката работа на света. Чудесен начин да смалиш егото си до малка топка, с която да уцелиш тройка в кошчето.

Смирение, приемане

Друго, от което научих урок, бе нещо, което ми показа, че трябва да съм точно там, където трябва да бъда и това е ок. След мантруване се дава prasad, често сладка хапка. Това е дар, даден милостиво и споделен с друг. По своята същност той символизира получаването и даването между божественото и човешкото – илюстрирайки благодат, божествена любов и връзка. Това бе бял тишърт не в моя размер, който помолих да сменя, а отговорът бе:

 „Това е благословен подарък, както е всичко останало, което идва в живота ти. Научи се да приемаш с мир всичко, което ти се случва, независимо дали ти харесва или не, защото така е трябвало да стане. Това е твоята тениска и посланието върху нея е именно за теб, не искай друго, приеми това. Всичко, което идва в живота ти, е предназначено именно за теб.“

Един от основните принципи на йога е Ахимса – ненасилие. Да не се съпротивляваш на себе си. Тогава идва вътрешната чистота и светлина от любовта, с която гледаме на света вътре в нас и на този извън нас.